Share!!!

Facebook

K-pop: Μια ποπ (προ)τάση level...asian!

Φίλες και φίλοι του GreekBento,

γεια σας και επίσημα να πούμε ίσως καλό χειμώνα; Νομίζω πως ήρθε σιγά σιγά η φάση που χουχουλιάζουμε με τσαγάκι, ρακομελάκια και φυσικά προβολές animeκαι J- andK-σειρές και ταινίες τρώγoντας fastmaderamen/ramyon σούπες!

 

Ήρθε η στιγμή λοιπόν να δούμε το πέρασμα στην K-pop. Ένα πέρασμα που έγινε ακούγοντας φίλες να μιλάνε γι’ αυτήν και να spazz-άρουν (δηλαδή να μιλάνε με ενθουσιασμό, να ουρλιάζουν) για τα..ινδάλματα τους. Στον ελληνικό χώρο, εκτός από γκρουπς και forums κάποια στιγμή έπαιξε και στα events και έτσι διαδόθηκε.

 

Τι μου άρεσε στην Κ-pop και γιατί με κόλλησε. Ας ξεκινήσουμε από το γιατί. Από μικρός ήμουν παιδί της pop, από δημοτικό είχα πάθος για τη μουσική και το χορό και μου έγραφε η ξαδέρφη μου κασέτες (ΝΑΙ, ΚΑΣΕΤΕΣ!), με διάφορα hitsτης εποχής και φυσικά έδινα πόνο στο dancefloor σε όλες τις χοροεσπερίδες  μέχρι ν’ αποφοιτήσω από το σχολείο. Τα 90’ς ήταν υπέροχα και η pop/dance/rnbτους, παραμένει στ αυτιά μου υπέροχη και νοσταλγική, παράλληλα με ότι άλλα ακούσματα είχα. Είχαμε και στα μέσα προς τέλη 90’ς ένα σωρό σόλο καλλιτέχνες, παλιές καραβάνες από τα 80’ς άλλα και πάμπολλα νέα παιδιά και φυσικά την τάση των boybands/girlbandsπου ήμουν hugefanόπου και συνεχίστηκε μέχρι τις αρχές του millennium. Κάπου εκεί ήταν λοιπόν που σαν έφηβος ήθελα να κάνω τη δική μου boyband και μαθαίναμε χορογραφίες με φίλους για να τις κάνουμε perform στα γειτονικά μας πάρτι!

 

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 2000 η τάση αυτή παρήλθε και άλλαξε και το ύφος της ποπ. Κι ερχόμαστε πάλι κάπου στο 2009-2010 που ανακαλύπτω την K-pop αν και φυσικά υπήρχε πολύ πιο πριν. Μια mainstream προσέγγιση της τάσης των 90’ς, με νοσταλγικό για μένα, αλλά και συνεχώς εξελισσόμενο pop/dance/ RnB/pop-rockήχο, soloartists, boybands, girlbands, και πιο αλλοπρόσαλλο ασιατικό styling και φυσικά, εξαιρετικές χορογραφίες! Kpop με το κιλό μάλιστα, μιας και έχει εξελιχθεί σε πολύ δυνατή βιομηχανία: Φοβερές παραγωγές τραγουδιών και videoclipsκαι live εκπομπές τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα, realityshowsγια να χορτάσεις τους καλλιτέχνες, που είναι εύκολα προσβάσιμα και διαθέσιμα στο Youtube ή σε σελίδες και χορταστικές συσκευασίες και repackage albums σε συνάρτηση με την προσιτή τιμή τους!

 

Τώρα ερχόμαστε στις μη εμπορικές τάσεις της K-pop.  Οι καλλιτέχνες αναφέρονται ως idols και οι ρόλοι τους στα γκρουπς είναι ο leader, visual (το ομορφόπαιδο), mainvocalist, maindancer, leadvocalist, leaddancer και τα μέλη ενός γκρουπ μπορεί να κυμαίνονται από ντουέτο έως ποδοσφαιρική ομάδα! Οι καλλιτέχνες έχουν επίσημες fandoms με ονομασίες σχετικές ή ασχετες με το όνομα του γκρουπ όπως πχ. των SuperJunior είναι  E.L.F., αλλά π.χ. των kiss είναι Kissme και στα επιτυχημένα γκρουπς μιλάμε για εκατομμύρια fans ανά τον κόσμο και χιλιάδες να κατακλύζουν τα venues στις συναυλίες! Και κάθε γκρουπ έχει το δικό του χρώμα και το δικό του lightstick.

 

Όσον αφορά τις τάσεις των fans: Χιλιάδες εικόνες και gif είναι διαθέσιμες για τους fans. Οι fans αναφέρονται σε fangirls και fanboys λόγω ενθουσιασμού και πιο ειδικά το όνομα της fandom και φυσικά όταν διαλέγουν ένα μέλος του γκρουπ ως το αγαπημένο τους τότε λένε ότι: “Ο biasμου είναι ο Τάδε ή είμαι Τάδε-biased”! Οπότε στη διάλεκτο της Kpop η κουβέντα γνωριμίας πάει ως εξής: ”A, είσαι ELF; Κι εγώ! Ποιος είναι ο bias σου;”  Υπάρχει η τάση να ξέρουν όλοι να τραγουδάνε και να κάνουν τις χορευτικές κινήσεις του ρεφρεν ενός τραγουδιού.  Eπίσης να λένε ατάκες ή να δίνουν τραγουδιστές απαντήσεις από γνωστά hits τραγουδώντας το ρεφρέν π.χ. Sorry Sorry (Super Junior), dontcare (2ne1), Tell me (Wondergirls), Fantastic baby (Big Bang), No mercy (BAP) και πολλά άλλα. Φυσικά δεν λείπουν οι fanfics ερωτικού ή περιπετειώδους περιεχομένου που κατακλύζουν το διαδίκτυο, γραμμένες από fans.

 

 Επίσης οι fans ενός καλλιτέχνη ή γκρουπ μαθαίνουν τα λεγόμενα fanchants για να τους εμψυχώσουν όταν παίζουν live, τονίζοντας λέξεις και γραμμές των στίχων και παρεμβάλλοντας τα ονόματα των καλλιτεχνών με λέξεις που σημαίνουν σ’ αγαπάμε, πάμε κτλ!  Κόσμος και κοσμάκης τους ψηφίζει φανατικά και με συχνότητα, σχολιάζει σε videos, forums, groups, οργανώνεται σε τοπικά κι εγχώρια groups, αγωνιά και πανηγυρίζει όταν κερδίσουν σε κάποια απονομή βραβείου!

 

 Τέλος έμπρακτα ανά τον κόσμο γίνονται Κpop flashmobs σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους, όπου λαοθάλασσες κάνουν τις χαρακτηριστικές χορογραφίες για να δείξουν ότι οι χώρες τους έχουν Kpop κοινό και ζητώντας να έρθουν οι καλλιτέχνες εκεί για συναυλία! Φυσικά αυτό δεν έχει περάσει απαρατήρητο καθώς μπορεί κανείς να βρει πάμπολλα flashmobs στο Youtube και όντως γίνονται πλέον συχνά συναυλίες!

 

Αυτό λοιπόν είναι ένα δείγμα των τάσεων που απαρτίζουν την Kpop….madness! Till next time, να είστε και να περνάτε καλά!

 

Vlassis aka Flexible